Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye
Utógondozói szakmai egység
2424 Előszállás, Cifrakert 1


A szakmai egység utógondozói otthonként működik 2004 óta. Az utógondozói ellátást Előszálláson 12 szobában 25 férőhellyel, Székesfehérváron két lakásban, 2x5 férőhellyel biztosítjuk. Két külső férőhelyen lévő fiatalunk is van. Így 37 férőhelyen jelenleg 22 fő fiatal felnőtt él az utógondozói otthonban.

Az Előszálláson működő központi otthonban 4 fővel dolgozunk. 1 fő szakmai egységvezető, 2 fő nevelő és 1 fő gyermekvédelmi asszisztens látja el az utógondozással kapcsolatos feladatokat. (jelenleg egy fő nevelő hiányzik a létszámból).

Az épületen 2015-ben teljes körű felújítás történt. A lakóterek új bútorzatot kaptak. A nappalik bútor cseréje is megtörtént. Két oldalról új kerítést is kapott. Egy park szomszédságában vagyunk a falu központi részén. Iskola, templom, művelődési ház van a közelünkben.

A településen több bolt, posta, orvosi rendelő található. A közlekedés jónak mondható, könnyű megközelíteni a szomszédos településeket. A közelünkben lévő városok Dunaújváros, Dunaföldvár. Fiataljaink nagy része ezeken a településeken tanul. De vannak Székesfehérváron, Veszprémben, Siófokon tanulók is.

Előszálláson már az 50-es években voltak állami gondozott gyerekek így a település már megszokta és elfogadta őket. Több fiatal felnőtt kikerülése után itt telepedett le, itt alapított családot és itt járatja iskolába a gyerekeit.

A Székesfehérváron található lakások két tízemeletes második, illetve kilencedik emeletén található 5-5 férőhellyel. A fiatalok itt már egy önállóbb életet élhetnek. Mindkét lakásban zajlik a bútorzat cseréje, hogy a fiataljainknak megfelelő környezetet tudjunk biztosítani.

Fiataljaink iskolai előmenetele fontos számunkra és ezért meg is teszünk mindent.

Jelenleg 3 fő felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalunk van (Széchenyi I. Egyetem, Budapesti Müszaki Egyetem, Kodolányi J. Egyetem)

9 fő gimnáziumba vagy szakgimnáziumba jár 9 fő szakképző iskolába és van 1 fő aki tanulmányai befejezése után dolgozik.

Lehetőségük van a szabadidő hasznos eltöltésére (biliárd, csocsó, pingpong asztal, kosárlabda palánk), a lelki gondozásra, a drogprevencióra.

Közös programjainkon szívesen vesznek részt. A központ által felkínált lehetőségekkel ha tudunk élünk. Szívesen mennek sport programokra, színházba, kirándulni. A települési programok aktív résztvevői.

Együttműködés:
- szükség esetén a fiatalok lakóhely szerinti (állandó lakcím) családgondozójával tartjuk a kapcsolatot.
- együttműködünk a Gyámhivatalokkal
- a fiatalok iskoláival, gyakorlati helyükkel, az oktatókkal
- a rendőrséggel, a helyi körzeti megbízottal
- az egészségügyi intézményekkel (orvos, kórház)