Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye
Előszállási szakmai egység
2424 Előszállás, Cifrakert 2.


„Becsukhatod a szemed azok előtt a dolgok előtt,
amiket nem akarsz látni,
de a szívedet nem csukhatod be,
hogy ne érezd.”

Müller Péter


Előszállás Fejér megye délkeleti részén, a Mezőföld közepén, Dunaújváros megyei jogú város 25 kilóméteres körzetében fekvő, Tolna megyével határos nagyközség. Lakossága megközelítőleg 2500 fő. A gyermekotthoni múlt a településen, az 1950-es évekre vezethető vissza. A Ciszterci rendház, a sokak által ismert „kastély” az 1990-es évek közepéig állami gondozott gyermekek nevelőotthonaként működött. Majd a korábbi túlhangsúlyos közösségi nevelésre alapozó gondozó-nevelő munkát fokozatosan felváltotta a családközpontú nevelés, ami egyben azt is jelentette, hogy a nagy létszámú gyermek intézményeket felváltották a jóval kisebb családias jellegű ellátási formák, a lakásotthonok.

Az 1990-es évek közepétől a „kastély”-ból folyamatosan kerültek ki a csoportok a nagyközségben megvásárolt családi házakba, az új nevelési szemlélet megvalósítása céljából.

Tevékenységünk középpontjában azok a gyermekek állnak, akik esetében veszélyeztetettségük megelőzésében, megszüntetésének érdekében, illetve a szülői gondviselés pótlására az intézményi gondoskodás szükséges. Munkánk során elsődleges célunk a gyermekek szükségleteihez igazodó gondozásuk-nevelésük, továbbá az egészséges személyiségfejlődésük támogatása.

A Szakmai Egységben összesen 22 nevelésbe vett gyermek, otthont nyújtó ellátását tudjuk biztosítani, 18 éves korig.

A Cifrakert utcai lakásotthon a „kastély” szomszédságában, csendes, nyugodt környezetben az az Árpád Fejedelem Általános Iskola szomszédságában helyezkedik el. Szemben a nagyközség parkjával, ahol játszótér, kosárlabda pálya, lehetőséget ad a gyermekek szabadidős tevékenységéhez. A lakócsoport 12 gyermek folyamatos ellátását tudja nyújtani.

A Balaton úti lakásotthon a fő út mellett, a parktól száz méterre található, mely 10 férőhellyel működik. Mindkét helyen a gyermekek koedukáltan vannak elhelyezve.

Munkánk során igyekszünk családias környezetet teremteni az itt nevelkedő gyermekek számára, hogy kikerülésük után is szeretettel gondoljanak vissza az itt eltöltött évekre.


„A gyermekkor évei azok az esztendők,
amikor a szív a legérzékenyebb, leghajlékonyabb.
Amit oda elültetnek, azt aligha lehet valaha is onnan kipusztítani.”


J. F Oberlin